Mindfulness & ACT

Wat zijn Mindfulness en ACT?

Uit de automatische piloot. Mindfulness is een vaardigheid die te trainen is. De vaardigheid om met je aandacht aanwezig te zijn bij wat je in het moment doet, voelt of denkt, zonder daarover te oordelen. Je traint deze vaardigheid via oefeningen in de training en thuis, zoals meditaties, schrijfopdrachten en ervaringsgericht opdrachten. Via mindfulness leer je je bewust te worden van je denken, voelen en handelen. Dit is de ingang om negatieve of automatische denk- en gedragspatronen te veranderen. Mindfulness helpt je in contact te staan met je grenzen en je waarden, dat wat jij écht belangrijk vindt in het leven. Mindfulness leert je minder vanuit stress en spanning, maar juist vanuit rust, ruimte en overzicht te reageren op (moeilijke) situaties.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een derde generatie gedragstherapie en helpt je om op een flexibele manier en met meer acceptatie om te gaan met obstakels die je tegenkomt in het leven. Het is een vervolg op de Mindfulness training of een losstaande training. Via ACT kun je leren je te blijven focussen op wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven (commitment). De zes vaardigheden die je traint bij ACT zijn:

  • Acceptatie: geef ruimte aan emoties en vervelende ervaringen
  • Defusie: neem afstand van je gedachten en hoe je dingen invult
  • Hier en Nu: heb aandacht voor dit moment
  • Jezelf als Context: ga flexibel om met je zelfbeeld
  • Waarden: wat vindt je écht belangrijk
  • Toegewijd handelen: investeer in je waarden

Voor wie is Mindfulness en ACT?

Mindfulness en ACT bij Het Windpaard is er voor drukke doeners en actieve denkers. Het helpt je beter in contact te staan met jezelf en je eigen waarden en normen, waardoor je keuzes gemakkelijker maakt en veerkrachtiger in het leven staat. Daarnaast kan zowel mindfulness als ACT je helpen om meer acceptatie, (zelf)vertrouwen en (zelf)compassie te ontwikkelen. Door training kan je de volgende dingen bereiken: meer rust en overzicht ervaren, meer energie hebben en beter in je vel zitten, beter opmerken wat er speelt in jouw lichaam, minder verstrikt raken in gedachten en gevoelens, makkelijker met tegenslagen omgaan, gemakkelijker je eigen, vrije keuzes maken, op je werk zal je merken dat je efficiënter kan werken doordat je je aandacht beter kan richten, alledaagse ervaringen worden levendiger en intensiever, je grenzen beter aanvoelen, rustiger slapen, met meer vriendelijkheid, mildheid en humor naar jezelf kijken, beter naar jezelf en naar anderen luisteren en relaties verbeteren vanwege een open en milde houding. Mindfulness en ACT helpen bij de volgende klachten:

Kinderen en Tieners

– Spanningsklachten

– Negatieve emoties

– Angst, faalangst en paniek

– Slaapproblemen

– Pijnklachten

– Concentratieproblemen

– Laag zelfvertrouwen

– Stress bij druk/examens/etc.

– Piekeren

– Hoogsensitiviteit

Volwassenen

– Burn-out

– Spanningsklachten

– Piekeren en stress

– Pijnklachten

– Slaapproblemen

– Angst en paniek

– Lage zelfwaarde

– Geen concentratie of energie

– Gevoel jezelf verloren te zijn

– Hoogsensitiviteit

Praktische informatie over Mindfulness en ACT bij Het Windpaard

Mindfulness bij Het Windpaard biedt een 8-weken training MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) bestaande uit 8 losse sessies, in groepen en individueel. Dit is de wereldwijde wetenschappelijk onderbouwde training, die ideeën van de cognitieve therapie en meditatie oefeningen combineert. De 8 sessies zijn individueel of in kleine groepen op afspraak in te plannen. De groepssessies zijn op vastgezette dagen en tijden, ook in een groep maak je een individueel proces door waarin Sanne je begeleidt. Je krijgt een eigen werkboek van Mindfulness bij het Windpaard met informatie over mindfulness, uitleg over de verschillende thema’s, oefeningen en opdrachten, gedichten, citaten, tips en lijstjes. Je krijgt ook audiotracks van de oefeningen. ACT kun je individueel volgen in een op maat gemaakt traject. Ook mensen met een lichamelijke beperking kunnen mee doen.

Aanmelden, vergoeding en tarieven

Aanmelden voor een Mindfulness 8-weken training of losse Mindful of ACT Coach-sessie (in Helvoirt, Tilburg of op uw eigen locatie) kan door te mailen naar info@hetwindpaard.nl. Vergoeding is bij sommige zorgverzekeraars (gedeeltelijk) mogelijk vanuit de alternatieve geneeswijze. In de praktijk blijkt dat ook veel werkgevers een Mindfulness of ACT training of losse sessie vergoeden.

Mindfulness 8-weken training in groep; €325,-

Mindfulness 8-weken training individueel; €825,-

Mindful coaching of ACT sessie; €80,-

Ervaringen met mindfulness bij Het Windpaard