Paardencoaching

Wat is Paardencoaching?

Het door paarden ondersteunde coaching (Equine Assisted Coaching) bij Het Windpaard is een ervaringsgerichte en oplossingsgerichte methode waar paarden helpen om eigen, unieke oplossingen te vinden voor problemen en (levens)vragen. Door op een oordeelloze manier te ervaren en te experimenteren, ontdek je waar je nu staat, waar je naartoe wil en wat je daarvoor nodig hebt.

Vanwege hun natuurlijke aard als kudde- en prooidieren zijn paarden meesters in het signaleren van emoties en lichamelijke spanningen. Ze kunnen je op een haarfijne manier wijzen naar waar je wil zijn. Ze helpen ons onbewuste patronen inzichtelijk te maken en het verleden te accepteren.

Sanne begeleidt mens en paard in de vraagstukken die er spelen, door opdrachten uit te zetten die thema’s raken. Daarmee wordt een veld gecreëerd waar je tot je gevoel kan komen, waar je nieuw gedrag uit kan proberen en met nieuwe overtuigingen kan spelen. De verbinding met het paard geeft je hierin de krachtige en liefdevolle feedback en de steun die je nodig hebt.

Voor kinderen geldt dat door middel van activiteiten en spellen met de pony ze de kans krijgen om zelfvertrouwen op te bouwen en te leren over zichzelf en interacties. Pony’s geven vanuit hun natuur steun wanneer een kind uit balans is. Daarnaast geeft een pony eerlijke feedback op het gedrag van een kind. Zo zijn moeilijkheden uit het dagelijks leven goed te oefenen met een pony, zo kun je nieuwe vaardigheden leren.

Voor wie is Paardencoaching?

Paardencoaching is er voor alle leeftijden en wordt qua sessies op een fijngevoelige manier op maat ingevuld. Paardencoaching is er voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar, voor tieners, jongvolwassenen, volwassenen, gezinnen en teams (ook wel ‘systemen’ genoemd). Paardencoaching kan helpen bij de volgende thema’s:

Kinderen en Tieners

– Angsten en faalangsten

– Gedragsproblemen

– Autisme

– Boosheid en andere emoties

– Pestproblematiek

– Hoogsensitiviteit

– Trauma’s

– Echtscheidingsproblematiek

– Hechtingsproblematiek

– Sociale problemen

Volwassenen

– Burn-out

– Angstklachten

– Depressie

– Negatief zelfbeeld

– Grenzen

– Leiderschap/assertiviteit

– Levensvragen/keuzes

– Trauma’s

– Eetstoornis

– Hoogsensitiviteitst

Gezinnen en Teams

– Gebeurtenissen verwerken

– Omgaan met emoties

– Communicatie

– Voelen en aanvoelen

– Steunen en begrijpen

– Kaders, grenzen en afspraken

– Patronen doorbreken

– Hechting en vertrouwen

– Teammanagement

– Innovatie en richting

Praktische informatie over Paardencoaching bij Het Windpaard

Tijdens een intakegesprek is er de ruimte voor jouw verhaal en brengen we de hulpvraag van jou, je kind, je gezin of je team in kaart. We bespreken je verwachtingen van een eenmalige sessie of van een traject.

Een sessie met een paard of pony vindt buiten plaats in de paardenbak of in de wei en op die manier zowel letterlijk als figuurlijk dichtbij de natuur. Sanne zal je informeren hoe je je het beste kan kleden en waar je kan parkeren. Zo zal je altijd moeten denken aan dichte, stevige schoenen. Ook mensen met een lichamelijke beperking zijn van harte welkom, dus informeer gerust naar de mogelijkheden.

Door middel van het contact met paarden op de grond (er wordt dus niet paard gereden), kan het paard jouw lichaamssignalen opmerken en hier op reageren. Dit kan zelfs van achter een hek, mocht je bijvoorbeeld angstig zijn voor paarden. Er is altijd respect voor jouw grenzen, ook bij angst voor paarden en er zijn tal van mogelijkheden om het contact met paarden (op afstand) aan te gaan. Sanne coacht jou met het behulp van het paard professioneel door vragen te stellen, activiteiten te begeleiden en je ervaringen in stilte te laten voelen.

Aanmelden, vergoeding en tarieven

Ondanks dat ik en de paarden graag iedereen helpen, moet er ook bij ons “brood en wortels” voor ons allemaal verdiend worden en willen we op het gebied van verzekeringen, bijscholing en registraties alles goed geregeld hebben. Er wordt bij het tarief uitgegaan van een sessie van 1 uur, indien nodig wordt extra tijd genomen zodat een sessie ten alle tijden goed afgerond wordt. Daarnaast komt er per sessie tijd bij voor een professionele en warme overdracht aan betrokkenen, voorbereiding, administratie, een mail enkele dagen na de sessie met een vragenlijst en eventueel audio-bestanden.

Aanmelden voor een sessie paardencoaching bij Het Windpaard kan door te mailen naar info@hetwindpaard.nl. Zowel voor kinderen als voor volwassen zijn één of meerdere sessie te boeken. Voor jeugdigen onder de 18 jaar inwonend in regio van Tilburg (o.a. Oisterwijk, Hilvarenbeek, Moergestel, Goirle, Haaren, Berkel-Enschot, Udenhout, Loon op Zand, Gilze) wordt het gehele traject vergoed. Trajecten zijn ook te vergoeden vanuit het PGB als u in een andere regio woont (zoals de regio Den Bosch,  Helvoirt, Vught, etc.). Neem hiervoor contact op met Het Windpaard of met uw verwijzer zoals uw huisarts. Paardencoaching met Het Windpaard kunt u ook inzetten voor uw instelling of praktijk in onderaanneming. Voor particuliere volwassenen geldt dat er vanuit een aanvullend verzekeringspakket vergoeding (gedeeltelijk) mogelijk kan zijn. Uit de praktijk blijkt dat ook veel werkgevers paardencoach sessies vergoeden.

Paardencoach sessie; €80,-

Trajecten in (onder)aanneemschap; op aanvraag

Workshops, team-coaching, etc; op aanvraag

Ervaringen met paardencoaching bij Het Windpaard

"Paardje Figo zit in mijn hart!"

"Bij de paarden denk ik even niet aan de negatieve dingen"

"Door Figo word ik nu niet zo snel boos en kan ik beter doorzetten"