Psychomotorische therapie

Wat is Psychomotorische therapie?

Psychomotorische therapie (PMT) is een behandelmethode voor jeugdigen met psychische klachten en problemen. Binnen PMT wordt er op een ervaringsgerichte manier gewerkt en wordt er gebruik gemaakt van bewegings- en lichaamsgerichte oefeningen. Je krijgt hierdoor een kans om bekend te raken met je lichaamssignalen, gevoelens en gedragspatronen. PMT is daarmee een manier om je klachten en problemen anders te benaderen dan door er alleen maar over te praten. Jeugdigen ervaren vaak plezier bij de bewegingsopdrachten en kunnen aan de hand van instructies of uitdagingen experimenteren met nieuw gedrag. Ze kunnen succeservaringen opdoen. En zo’n ervaring zorgt voor nieuwe verbindingen die gelegd worden in de hersenen. Door de ervaringen die opgeslagen worden in de hersenstructuur, is groei en ontwikkeling mogelijk. Ook voor volwassenen en gezinnen kan psychomotorische therapie een uitkomst zijn, het helpt om vanuit je hoofd meer naar je lichaam te komen en je problemen op een andere, ervaringsgerichte manier te benaderen.

De visie van psychomotorische therapie bij Het Windpaard is dat het gedrag van een jeugdige kan ontstaan uit een complex samenspel van lichamelijk, sensorische, emotionele, cognitieve en sociale factoren. Zo kan een stoornis op het gebied van één of meerdere van deze factoren, maar ook de leefomgeving of de gebeurtenissen in het leven van een jeugdige, een weerslag hebben op het gedrag. Mijn visie richt zich op het geheel en de interactie tussen al deze factoren. Hierin neem ik zowel de sterke als de zwakke kenmerken van ieder kind mee om doelen te behalen. Ook ben ik er me goed van bewust dat iedere jeugdige leeft in een netwerk met andere personen en dat dit netwerk betrokken dient te worden in de behandeling. Zo kan het zo maar zijn, dat ouders of broertjes/zusjes een keer mee uitgenodigd worden in de gymzaal.

Daarnaast staat psychomotorische therapie bij Het Windpaard ervoor dat een gevoel van veiligheid en plezier voorwaarden zijn voor een jeugdige om zichzelf te kunnen ontwikkelen. Er wordt gewerkt met veilig materiaal en ook het contact met Sanne moet veilig voelen, daarom wordt er de tijd genomen voor een kennismaking zowel met ouders als de jeugdige. Er wordt aangesloten bij de interesses van een kind, zodat iedereen plezier kan ervaren. Sanne is aanwezig met aandacht en betrokkenheid, serieus als het moet en speels als het kan.

Voor wie is Psychomotorische therapie?

Psychomotorische Therapie (PMT) is er voor jeugdigen vanaf ongeveer 5 jaar die problemen ervaren met het sociaal en / of emotioneel functioneren. Heb jij of heeft je kind last van één van de volgende kenmerken?

Praktische informatie over Psychomotorische therapie bij Het Windpaard

Tijdens een intake onderzoek ik de aard en oorzaak van de klachten. Ik verzamel informatie over diagnoses, klachten en de hulpvraag van het hele netwerk (het kind, ouders, leraar, etc.). Met die informatie kunnen we haalbare doelen stellen. De PMT vindt vervolgens plaats in een gymzaal, binnen bewegings- en lichaamsgerichte opdrachten vind ik het eerst belangrijk om het kind echt te leren kennen. Op een ervaringsgerichte manier, dus door te doen in plaats van alleen te praten, worden aan de behandeldoelen gewerkt. Er wordt geëindigd met een rapportage over het verloop en de afsluiting van de therapie aan ouders en verwijzers. Het Windpaard psychomotorische therapie werkt samen met o.a. de KinderTherapiePraktijk in Tilburg en observatiecentrum de Hondsberg in Oisterwijk.

Aanmelden, vergoeding en tarieven

Aanmelden voor psychomotorische therapie bij Het Windpaard kan door te mailen naar info@hetwindpaard.nl. Zowel voor kinderen als voor volwassen zijn één of meerdere sessies te boeken.  Voor jeugdigen onder de 18 jaar inwonend in regio van Tilburg (o.a. Tilburg, Oisterwijk, Hilvarenbeek, Moergestel, Goirle, Haaren, Berkel-Enschot, Udenhout, Loon op Zand, Gilze) wordt het gehele traject vergoed. Vanuit iedere woonplaats in Nederland is een traject te vergoeden vanuit het PGB. Neem hiervoor contact op met Het Windpaard of met uw verwijzer zoals uw huisarts. Psychomotorische therapie bij Het Windpaard kunt u ook inzetten voor uw instelling of praktijk in onderaanneming. Voor particuliere volwassenen geldt dat er vanuit een aanvullend verzekeringspakket vergoeding (gedeeltelijk) mogelijk kan zijn. Uit de praktijk blijkt dat ook veel werkgevers een aantal sessies psychomotorische therapie vergoeden. Bij een losse sessie psychomotorische therapie wordt uitgegaan van een sessie van 60 minuten met daarnaast een professionele en warme overdracht aan betrokkenen, administratie, voorbereiding en een mail enkele dagen na de sessie met een vragenlijst en eventueel audio-bestanden. Bij een gezinssessie wordt uitgegaan van een sessie van 90 minuten.

Psychomotorische therapie; €80,-

Psychomotorische gezinstherapie; €120,-

Trajecten in (onder)aanneemschap; op aanvraag

Workshops, team-coaching, etc; op aanvraag